We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Als je deze website blijft gebruiken gaan we ervan uit dat je dat goed vindt.
Sluit dit bericht

Costas & Casas Blog

Spanje nu vierde meest populaire bestemming ter wereld voor expats!

Spanje nu vierde meest populaire bestemming ter wereld voor expats!

2019-07-04 - Costa del Sol, - Levensstijl
Toegegeven, je kan twijfelen aan onze onpartijdigheid inzake dit onderwerp, maar je hoeft óns niet op ons woord te geloven. Volgens de respondenten in de jaarlijkse HSBC Expat Explorer Survey, die 2 weken geleden (4 juli 2019) werd gepubliceerd, steeg Spanje naar een zeer respectabele 4e plaats in de ranglijst van beste landen ter wereld om te leven en te werken, na Zwitserland, Singapore en Canada.

De enige andere EU-landen in de top 20 zijn Duitsland (8e plaats), Polen (13e plaats), Ierland (14e plaats) en Frankrijk (17e plaats). Het Verenigd Koninkrijk tuimelde zelfs naar de 27e plaats!

Dit is de beste positie voor Spanje sinds het organiseren van de enquête, nu 12 jaar geleden. De studie maakte gebruik van de feedback van meer dan 18.000 expat respondenten om tot de conclusies en rangschikking te komen. De gebruikte indicatoren zijn de levensstandaard, professionele en financiële doelstellingen van respondenten en kansen voor kinderen.

Redenen

Maar wàt juist maakt Spanje nu zo populair bij de respondenten?

En nu wordt het erg interessant, want het is niet wat je intuïtief zou verwachten. Ondanks het lage gemiddelde jaarsalaris van € 36.000 in Spanje (het wereldwijde gemiddelde ligt op € 67.300) en de zeer beperkte carrière- en financiële vooruitzichten hier, slaagt het land er toch in zovele landen (dikwijls zelfs economische en sociale grootmachten) overtuigend achter zich te laten.

Zoals te verwachten is, speelt het goede weer een belangrijke rol, wat wordt aangegeven door 39% van de respondenten. Wanneer het gaat om het bieden van een uitstekende levenskwaliteit (56% van de respondenten), is Spanje zelfs -ook niet onverwacht- een duidelijke winnaar en neemt het de eerste plaats in binnen deze ´´discipline´´.

Markant is echter dat het aspect ´´persoonlijke veiligheid´´ nu de belangrijkste en meest doorslaggevende factor vormt. Niet minder dan 61% van de respondenten gaf aan zich veiliger en beter beschermd te voelen in Spanje dan in hun eigen land.

Daarbij valt ook op, dat EU-landen zoals Zweden (-13 plaatsen verlies!!! ); Duitsland (-5 plaatsen), Frankrijk (-6 plaatsen) grote verliezen lijden in de ranglijst. Dit zijn nochtans van oudsher landen met een uitstekende sociale zekerheid, uitstekende openbare diensten en de beste carrière- en financiële vooruitzichten. Toch ondergaan ze allemaal, zonder uitzondering, een sterke daling van de populariteit bij expats. Om dit te verklaren moeten we de aandacht trekken op een gemeenschappelijke trend die zich in al deze landen voordoet, nl. de toename van sociale onrust, de groei van no-go zones en gettovorming in de grotere steden (denk bv aan Malmö en Parijs als voorbeelden), ongecontroleerde massa-immigratie en daaruit voortvloeiende algemene groei van de criminaliteit.

Tot nu toe is Spanje aan deze trend ontsnapt (een minder gulle sociale zekerheid is daar zeker niet vreemd aan!), en alles wijst erop dat deze trend zich zal verderzetten. Weer een argumentje meer om u een optrekje aan te schaffen in Spanje?
 
Terug