We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Als je deze website blijft gebruiken gaan we ervan uit dat je dat goed vindt.
Sluit dit bericht

Costas & Casas Blog

De stierenvechtarena van Puerto Banus: weg met het oude, in met het nieuwe!

De stierenvechtarena van Puerto Banus: weg met het oude, in met het nieuwe!

2018-11-07 - Costa del Sol, - Marbella
De spreekwoordelijke kogel is door de… arena! De emblematische doch in verval gesukkelde stierenvechtarena van Puerto Banus krijgt weldra een nieuwe bestemming. En meteen ook een nieuw jasje en benaming.  De Marbella Arena, zoals het complex voortaan zal heten, zal omgetoverd worden tot een moderne arena voor recreatieve en culturele evenementen met een nationaal en internationaal karakter.

De promotor

Zulks werd afgelopen week bekendgemaakt op een locale persconferentie georganiseerd door promotor Grupo Teatro Goya. De Spaanse groep heeft een sterke naam en veel ervaring met het bouwen en beheren van winkel- en recreatiecentra in het binnen- en buitenland (zoals o.a. ook het lokale bioscoopcomplex in Puerto Banus en het Casa Rusia in Nueva Andalucia - San Pedro).

Het initiatief in zijn totaliteit wordt een langlopend project, doch de nieuwe Marbella Arena zal haar deuren reeds in mei volgend jaar (2019) openen voor de eerste evenementen.

Investering

Grupo Teatro Goya zal 30 miljoen euro investeren in dit revalidatieprogramma, wat uiteraard de reeds bloeiende economische en culturele activiteit van de regio Marbella verder zal versterken. De transformatie zelf zal 300 banen opleveren, terwijl de geplande activiteiten de tewerkstelling met 700 directe en indirecte banen zal verhogen. De groep verwacht ongeveer 50 grote evenementen per jaar in de nieuwe arena.

Capaciteit en uitbating

De capaciteit van de arena zal ongeveer 5.000 mensen bedragen. Het complex zal bestaan uit een auditorium en een commerciele sector, die elk door een verschillend bedrijf uit de Marbella regio uitgebaat zullen worden. In wat nu het centrum van de arena is, de zgn ‘ring’, zullen 1.000 zitplaatsen ingericht worden. In het eigenlijke stadion zelf worden nog eens 4.000 zitplaatsen gecreeerd, verdeeld over 60 sectors en 3 lijnen. Het is tevens de bedoeling dat het auditorium kan worden afgedekt bij slecht weer door middel van uitneembare zeildoeken.

De commerciële sector van het complex zal bestaan uit een 25-tal restaurants, bars, terrassen en winkels.

Historiek

De arena van Puerto Banús werd gebouwd in 1965 en ingehuldigd in 1968. Het laatste grote evenement in de Plaza de Toros de Puerto Banus dateert van juli 2009, toen het de kwartfinales van het Davis Cup tennistoernooi herbergde met een sportieve confrontatie tussen Duitsland en Spanje. Sindsdien sloot de arena haar deuren en startte een periode van verval. In het verleden bleek er wel meer interesse te bestaan bij investeerders doch plannen vielen steeds opnieuw in het water. Hopelijk wordt het nu wel wat!

Het initiatief zal ongetwijfeld de aantrekkingskracht van Marbella als een kwaliteits-hotspot en recreatiegebied verder vergroten.
 

Wist je dat…

het meer dan 18 jaar geleden is dat het laatste stierengevecht hier werd gehouden?

Hoewel (nog) niet formeel verboden door de wet, stierengevechten hebben gestaag aan invloed en belangstelling verloren in het Spaanse culturele leven. Vooral de jongere generaties zijn sterk gekant tegen de stierengevechten, die -terecht- als een vorm van dierenmishandeling gezien worden. De populariteit daalde zodanig snel en hevig dat veel arena's moesten sluiten omdat de uitbating economisch niet meer haalbaar werd. Voor de uitdunnende oudere generaties vormden de gevechten dan weer een onmiskenbaar deel van de Spaanse traditie. Niet langer dus.

Sommige regio's in Spanje (zoals Catalonie) organiseerden zelf opgelegde verboden op het stierenvechten, die door de Spaanse federale regering dan weer ongedaan gemaakt werden. Op de Canarische Eilanden echter blijft er een algeheel verbod op stierengevechten gelden.
Terug