We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Als je deze website blijft gebruiken gaan we ervan uit dat je dat goed vindt.
Sluit dit bericht

Costas & Casas Blog

Belastingvermindering voor aankopen van onroerend goed in Andalusië

Belastingvermindering voor aankopen van onroerend goed in Andalusië

Goed nieuws voor de vastgoedmarkt in Andalusië: de regionale autoriteiten verlagen overdrachtsbelasting tot 7% 


De overdrachtsbelastingen voor de aankoop van onroerend goed door wederverkoop in Andalusië zijn tijdelijk verlaagd van de huidige gestaffelde percentages van 8% tot 10% naar een vast tarief van 7%.

Deze verlaging is nu van kracht na de publicatie van het officiële regionale bulletin, bekend als de Boletín Oficial de la Junta de Andalucía (BOJA).

Deze verlaging van de overdrachtsbelasting (Impuesto de Transmisiones Patrimoniales of ITP) is van toepassing op alle aankopen van onroerend goed door wederverkoop die plaatsvinden in de regio Andalusië, inclusief Marbella en de Costa del Sol.

Voor nieuwbouwwoningen is het zegelrecht verlaagd van 1,5% naar 1,2%. De B.T.W. van 10% is ongewijzigd.

Dit is een welkom initiatief van de regionale overheid, om de economie meer aan te zwengelen na het voorbije COVID jaar, aangezien het kopers een uitstekende gelegenheid biedt om te besparen op de aankoopkosten bij bestaande woningen.

N.B. Waarom een belastingverlaging vooral op de bestaande woningen?
Nieuwbouwwoningen verkopen traditiegetrouw wat vlotter dan bestaande woningen, hoewel naar verluidt er zelden zoveel verkopen, ook van bestaande luxewoningen, in het dure segment geweest zijn, als in de voorbije 10 maanden. Bovendien was het bij veel nieuwbouwprojecten mogelijk om te reserveren, onder voorbehoud van bezichtiging, wat dan ook veelvuldig gebeurde in het voorbije jaar. Bij bestaande woningen is een bezichtiging ter plaatse nog altijd normaal, wat door de reisbeperkingen werd bemoeilijkt. Hoewel de Costa del Sol gewoon toegankelijk was sinds juni 2020 en de niet-essentiële winkels en de horeca (zowel binnen als buiten) open waren, bleven de meeste buitenlanders thuis door de coronarestricties in eigen land. Voor een bezoek hier heeft u slechts een negatieve PCR test nodig, die recenter is dan 72 uur. (Kijk voor de specifieke reisvoorwaarden die gelden in uw land).


Kopers moeten zich er echter van bewust zijn dat deze incentives slechts van kracht zijn tot en met 31 december 2021.

Als u overweegt een woning in Marbella of elders aan de Costa del Sol te kopen, profiteer dan van deze tijdelijke nieuwe maatregelen.

Denk eraan dat het aanbod van luxewoningen en/op A-locaties nog altijd vrij schaars zijn en er een grote toestroom van kopers verwacht wordt nu de mensen meer zullen gaan reizen en daarbij nu ook de belastingverlaging komt, om niet te lang te wachten met uw bezoek, om nog de meeste keuze te hebben.

Op onze website vindt u een keurselectie van onroerend goed.

Voor meer informatie of bezichtigingen kunt u contact met ons opnemen.
Terug