We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Als je deze website blijft gebruiken gaan we ervan uit dat je dat goed vindt.
Sluit dit bericht

Hypotheek - Marbella & Costa del Sol, Spanje

Hypotheekadvies: Een (tweede) woning in Marbella of elders aan de Spaanse Costa del Sol

Costas & Casas kan er voor zorgen dat haar klanten de best mogelijke hypotheek afsluiten voor een tweede woning in Marbella of elders aan de Costa del Sol. Ook als u geen hypotheek nodig heeft kan het soms toch fiscaal of anderszins gunstig zijn om er één af te sluiten.

Hypotheekadvies is bij uitstek, en per definitie, maatwerk. Iedere klant heeft unieke behoeften en datzelfde geldt ook voor woningen: elk eigendom vergt specifieke formaliteiten en inspecties. Daarom werkt Costas & Casas nauw samen met gerenommeerde specialisten op verschillende terreinen – advocaten, fiscalisten en bankiers.

Net als elders, ontlenen ook banken in Spanje een belangrijk deel van hun bestaansrecht aan het verstrekken van hypotheken. Ze zijn u dus graag van dienst. De hypotheekaanvraag kan op sommige vlakken wel enigszins verschillen die in België of Nederland. De communicatie met de bank vindt doorgaans plaats in het Spaans of het Engels. Hierbij kunnen wij u begeleiden zodat uw zorgen beperkt blijven tot het verstrekken de benodigde gegevens en het kiezen van de beste offerte.

Kenmerken van hypotheken

Voor niet-ingezetenen is een financiering tot maximaal 60% van de koopsom of taxatiewaarde een relatief eenvoudige procedure. De taxatie geschiedt door een beëdigd taxateur, aangesteld door de bank. Een mogelijk verschil tussen taxatie- en verkoopwaarde dient u uit eigen middelen te bekostigen.

Spaanse banken verstrekken louter hypotheken op basis van uw aflossingscapaciteit. Deze aflossing mag gewoonlijke niet meer dan 35% van het beschikbaar inkomen bedragen.

Er bestaan verschillende hypotheekvormen. Het is mogelijk om een aflossingsvrije hypotheek af te sluiten waarbij u gedurende de eerste jaren alleen de rente verschuldigd bent. Indien het volledige bedrag is afgelost voor uw zeventigste verjaardag, bieden banken variabele betalingstermijnen aan met een maximum van dertig jaar.

Een annuïteitenhypotheek is evenwel het meest gebruikelijk. Er bestaat geen verplichting tot het afsluiten van een levensverzekering. Een te verpanden opstalverzekering is wel vereist.

Recent is het ook eenvoudiger geworden om in Nederland een hypotheek af te sluiten op een woning in het buitenland. Costas & Casas werkt samen met verschillende hypotheekaanbieders en -bemiddelaars die u nader kunnen inlichten over de mogelijkheden.

Hypotheek en de fiscus

De rente en kosten van een hypotheek op een tweede woning zijn fiscaal niet aftrekbaar. Onder bepaalde voorwaarden is dat wel mogelijk voor een eerste woning in het buitenland. Het kan interessant zijn om de eventuele overwaarde van uw eerste huis te benutten. Op die manier kunnen de lasten van uw tweede woning alsnog lager uitkomen.

De benodigde papieren

Voor particulieren:
• Kopie paspoort
• Laatste loonstroken
• Jaarafrekening belastingaangifte
• Overdrachtsakte, lijst van bezittingen, schulden
• Bankreferentie

Voor zelfstandigen:

• Kopie paspoort
• Laatste jaarrekeningen en/of accountantsverklaring
• Jaarafrekening belastingaangifte
• Kopie handelsregister
• Overdrachtsakte, lijst van bezittingen, schulden
• Bankreferentie

Indien u getrouwd bent:

• Huwelijksvoorwaarden

Tenslotte
Zoals eerder opgemerkt iedere aanvraag en situatie uniek. We begeleiden u graag gedurende het hele traject en geven u het beste advies.

Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.