We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Als je deze website blijft gebruiken gaan we ervan uit dat je dat goed vindt.
Sluit dit bericht

Mijas

Mijas: het pittoreske witte dorp aan de Costa del Sol

Mijas wordt in het Spaans uitgesproken als Migas.

Mijas. Locatie en klimaat

Mijas is een gemeente gelegen aan de Costa del Sol, in de Zuid-Spaanse kust provincie Malaga in de regio Andalusië met een oppervlakte van 149 km². In 2010 telde Mijas meer dan 76.000 ingeschreven inwoners, maar telt een veelvoud daarvan aan semi-residenten en vakantiegangers.

Het klimaat van Mijas is mild vanwege de ligging aan zee, met een gemiddelde temperatuur van 18ºC, zonder overmatige warmte in de zomer of kou in de winter, door het micro klimaat aan de Costa del Sol.

De neerslag is minder dan 600 mm per jaar en treedt voornamelijk op tussen de maanden november en april.

De gemeente grenst aan de Middellandse Zee en aan de gemeenten Fuengirola, Benalmádena, Alhaurín de la Torre, Alhaurín el Grande, Marbella, Ojén en Coín.
Ze telt vijf stadskernen: Mijas Pueblo in de bergen (Sierra de Mijas), Las Lagunas in Mijas Costa, de kustplaatsen La Cala, Riviera en Calahonda aan de ca. 12 km kustlijn van de gemeente.

Mijas Pueblo

Mijas Pueblo is een zogenaamde "pueblo blanco" (wit dorp) en daardoor een toeristische trekpleister. Het ligt ongeveer 8 km landinwaarts op ruim 400 m boven zeeniveau. 

Door zijn ligging bijna precies tussen Marbella en Málaga in, is het voor bijna iedere bezoeker van de Costa del Sol een makkelijke uitstap.  Het is te bereiken via de kustweg (A7) of nog makkelijker via de tolweg (AP7).  Er loopt ook een toeristische route tussen het dorp van Benalmadena pueblo en Mijas pueblo langsheen de bergflanken en is makkelijk berijdbaar.

Mijas Pueblo is zeer pittoresk gelegen op een vooruitstekende rotspunt, die al bewoond was sinds de prehistorie. De Feniciërs, Romeinen en Moren hebben er hun sporen achtergelaten.

Aan de randen van het rotsplateau waarop Mijas Pueblo ligt is een park aangelegd en kan men een mooie rondgang maken. Tussen de kloven van de gigantische rots waarop het dorp ligt ziet men vaak bergbeklimmers in actie.

Vanaf de wandelpaden aan de rand van het rotsplateau heeft men een spectaculair uitzicht op de kust.

Mijas Pueblo is een witgekalkt dorp met een wirwar van gezellige straatjes en pleintjes, voorzien van talrijke restaurants, (tapa)bars en telt enkele monumenten, musea en bezienswaardigheden.

Dagelijks strijken er dan ook tientallen reisbussen met nationale en internationale toeristen neer.  Daarbij is het ook nog eens een kleinschalig bedevaartsoord, met een kapel in een uitgehouwen rots.

Fuengirola

Fuengirola is een typisch Spaanse grote badstad, erg dichtbebouwd maar wel met een 7km lange strandboulevard met goede brede zandstranden. Fuengirola heeft kilometerslange winkelstraten en vele en grote commerciële centra, zoals El Corte Ingles en het Miramar shopping centre.
Aan de riviermonding bevindt zich een middeleeuwse burcht op een heuveltop.

Mijas-Costa

In Mijas bevinden zich veel urbanisaties die een enorme expansie kende de laatste decennia, zoals o.a. La Cala golf (het grootste golf resort in Europa), Riviera del Sol, Miraflores en Calahonda (grenzend aan Marbella).